به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای مرکزی، مهندس جمال محمدی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: شهرستان زرندیه با تشدید خشکسالی در چند سال گذشته بالغ بر ۳۷ میلیون مترمکعب کسری حجم مخزن سالیانه دارد و متاسفانه با وجود تمام تلاشهای صورت گرفته در جهت مجاب کردن بهره برداران به بهره برداری مجاز تعدادی از بهرهبرداران از منابع آب زیرزمینی در شهرستان زرندیه همچنان اضافه برداشت دارند.
وی با بیان اینکه سالانه حدود ۱۸۰ میلیون مترمکعب آب در دشت زرندیه استحصال میشود، افزود: صرفه جویی و استفاده بهینه از آب باید در دستور کار مردم قرار گیرد، چراکه با وجود خشکسالی در سالهای اخیر، سطح آب سفره های زیرزمینی در دشت این شهرستان سالانه حدود ۸۵ سانتیمتر افت کرده است.
مهندس محمدی افزود: بر اساس اعلام وزارت نیرو، از دهه ۴۰ محدوده مطالعاتی دشت زرندیه ممنوعه اعلام شده وهر ۵ سال یک بار مورد بررسی قرار گرفته وتمدید گردیده و آخرین بار در سال ۹۶ این ممنوعیت شامل ممنوعیت حفر چاه جدید عمیق، نیمه عمیق، احداث قنات یا هرگونه افزایش بهرهبرداری، به مدت ۵ سال تمدید و اطلاع رسانی شد، اما در مواجهه با بحران کم آبی در زرندیه باید سازوکار جدیتری اتخاذ کرد.
رییس اداره منابع آب شهرستان زرندیه در بخش دیگری از این گفتوگو به بارشهای مطلوب بهاره امسال اشاره کرد و افزود: با ورود سامانه بارشی به این شهرستان تمامی بندهای خاکی و سدهای زرندیه در بخش مرکزی و خرقان پر شده و سرریز کرده است.
وی افزود: سدعلیشار خرقان به گنجایش ۴۰۰ هزار متر مکعب از حدود یک ماه پیش به تراز نهایی آب رسیده و سرریز کرد که سرریز آن به سد ورامه خرقان میریزد. این سد خاکی نیز طی روزهای اخیر سرریز کرده و پس از جاری شدن در رودخانهها وارد دشت مرکزی میشود.
وی افزود: بند تغذیه مصنوعی شهر خشکرود در بخش مرکزی زرندیه که با حجمی بالغ بر دو میلیون متر مکعب با هدف تغذیه مصنوعی آبخوان و سفرههای زیرزمینی دشت مرکزی زرندیه احداث شده بر اثر سیلابی شدن نقاط بالادستی به میزان ۱۰ متر مکعب بر ثانیه، پس از ۱۵ سال برای اولین بار سرریز کرد.
مهندس محمدی با اشاره به آورد مناسب بارشهای دو سال آبی اخیر اظهار کرد: با وجود بارشهای خوب، اما همچنان وضعیت بحرانی دشت زرندیه ادامه دارد و از آنجاکه یک میلیارد و ۵۰ میلیون متر مکعب کسری آب در مخازن آبی شهرستان وجود دارد باید سالیان زیادی علاوه بر رعایت برداشت در حد مجاز از منابع آب زیر زمینی، شاهد بارشهای گستردهای با حجم بالا باشیم تا بتوان این کسری را جبران کنیم.
وی بر استمرار اجرای طرح تعادل بخشی در دشت بحرانی زرندیه تاکید کرد و افزود: مردم همچنان باید در مصرف آب صرفه جویی کنند و کشاورزان نیز با خاموش کردن چاههای آب کشاورزی در فصول بارندگی و نیز تجهیز مزارع و باغات به سیستم آبیاری نوین و پرهیز از کشت محصولات با نیاز آبی بالا تداوم کسری آب را کاهش دهند.
مهندس محمدی با اشاره به افزایش بارندگیهای این شهرستان نسبت به درازمدت و کاهش حدود۲۰ درصدی نسبت به سال آبی گذشته اظهار کرد: از ابتدای سال آبی گذشته (مهرماه ۹۷ تا پایان فروردین ماه) در مجموع ۳۲۷ میلیمتر باران در زرندیه باریده است در حالی که از ابتدای سال آبی جاری(مهرماه ۹۸) تاکنون ۲۷۴ میلیمتر باران در ایستگاههای هواشناسی شهرستان ثبت شده است، همچنین در پی بارش های اخیر در مجموع 44 میلیمتر باران در زرندیه باریده است.