آیین نامه اجرایی بند (ح) تبصره (۹) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۳۹۹
شماره۲۵۷۳۶/ت۵۷۷۱۱هـ ۱۳۹۹/۳/۱۷
وزارت امور اقتصادی و دارایی ـ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ـ وزارت صنعت، معدن و تجارت
وزارت جهادکشاورزی ـ سازمان برنامه و بودجه کشور
هیأت وزیران در جلسه ۱۳۹۹/۳/۱۱ به پیشنهاد شماره ۹۳۱۷۶ مورخ ۱۳۹۹/۲/۳۱
سازمان برنامه و بودجه کشور (با همکاری وزارتخانه های امور اقتصادی و دارایی، علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، صنعت، معدن و تجارت و جهادکشاورزی) و به استناد بند (ح) تبصره (۹) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۳۹۹ کل کشور، آیین نامه اجرایی بند یادشده را به شرح زیر تصویب کرد:
آیین نامه اجرایی بند (ح) تبصره (۹) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۳۹۹ کل کشور
ماده۱ ـ در این آیین نامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می روند:
۱ـ سازمان: سازمان برنامه و بودجه کشور .
۲ـ خزانه: خزانه داری کل کشور .
۳ـ قانون: قانون بودجه سال ۱۳۹۹ کل کشور .
۴ـ شرکت ها، بانک ها و مؤسسه ها: شرکت ها، بانک ها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت مندرج در پیوست شماره (۳) قانون که هزینه پژوهشی برای آنها منظور شده است .
۵ ـ منابع: حداقل چهل درصد (۴۰%) از هزینه امور پژوهشی هر یک از شرکت ها، بانک ها و مؤسسه ها .
۶ ـ مراکز: دانشگاه ها و مؤسسات آموزشعالی و پژوهشی و فناوری اعم از دولتی و غیردولتی و جهاددانشگاهی دارای مجوز از شورای گسترش آموزشعالی وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سایر مراجع قانونی ذی ربط.
۷ـ دبیرخانه: دبیرخانه شورایعالی علوم، تحقیقات و فناوری .
۸ ـ سامانه: سامانه ملی عرضه و تقاضای پژوهش و فناوری (ساتع) .
۹ـ حساب خاص: حساب خاصی که برای واریز منابع موضوع این آیین نامه توسط خزانه ظرف دو هفته پس از ابلاغ این آیین نامه تعیین و اعلام می شود .
ماده۲ـ شرکت ها، بانک ها و مؤسسه ها موظفند در پایان هر سه ماه معادل بیست و پنج درصد (۲۵%) از مبلغ منابع موضوع این آیین نامه را به حساب خاص واریز و پس از اخذ تأییدیه خزانه، اسناد مثبته را در سامانه بارگذاری کنند. در صورت واریز نشدن وجوه مربوط در موعد مقرر توسط هر یک از شرکتها، بانک ها و مؤسسه ها، به خزانه اجازه داده میشود رأساً مبلغ مربوط را از حساب آنها نزد خزانه برداشت و آن را به حساب خاص واریز کند .
ماده۳ـ منابع موضوع این آیین نامه برای مراکز، مازاد بر درآمدهای اختصاصی مندرج در جدول (۷) قانون است. ابلاغ پرداخت توسط سازمان به منزله مازاد درآمد اختصاصی محسوب می شود .
ماده۴ـ خزانه مکلف است در پایان هر سه ماه، واریزی هر یک از شرکت ها، بانک ها و مؤسسه ها به تفکیک میزان مبالغ اختصاصیافته به مراکز و نیز پرداختی به مراکز را به سازمان و دبیرخانه گزارش کند .
ماده۵ ـ منابع موضوع این آیین نامه در راستای حل مسایل و مشکلات شرکت ها، بانک ها و مؤسسه ها از قبیل توسعه و ارتقای فناوری و نوآوری، افزایش بهره وری، اصلاح ساختار، کاهش هزینه های تولید و توسعه بازار در قالب موارد زیر از طریق مراکز هزینه می شود:
۱ـ پروژه های پژوهش کاربردی از طریق اعضای هیئت علمی، پژوهشگران و فناوران .
۲ـ اجرای پایان نامه های تحصیلات تکمیلی و پروژه های پسادکتری .
۳ـ پروژه های تحقیقاتی دانش آموختگان تحصیلات تکمیلی غیرشاغل تحت نظارت یکی از مراکز .
تبصره ـ تعهدات پرداختنشده توافقنامه های سال قبل (ثبت شده در سامانه) در اولویت پرداخت قرار دارد .
ماده۶ ـ اعتبارات موضوع این آیین نامه در قالب قراردادهای مشخص که در سامانه ثبت شده است، هزینه میشود.
ماده۷ـ حداقل شصت درصد (۶۰%) مبلغ هر پروژه باید به دانشجویان یا پژوهشگران پسادکتری یا دانش آموختگان پژوهشگر یا نیروهای کارورز فعال در پروژه پرداخت شود .
ماده۸ ـ شرکت ها، بانک ها و مؤسسه ها می توانند حداکثر تا ده درصد (۱۰%) از منابع موضوع این آیین نامه را از طریق دانشگاه ها و مؤسسات پژوهشی که براساس اساسنامه وابسته به وزارتخانه یا سازمان ذیربط و دارای ردیف بودجهای و مجوز از شورای گسترش آموزشعالی هستند و جهاد دانشگاهی در چهارچوب این آیین نامه هزینه کنند .
ماده۹ـ قراردادهای منعقدشده بین شرکت ها، بانک ها و مؤسسه ها و مراکز باید در سامانه ثبت شود و مطابقت آن با این آیین نامه به تأیید دبیرخانه برسد و پس از اعلام به سازمان و خزانه اجرایی شود. سازمان مبالغ قابل پرداخت به مراکز را به خزانه اعلام میکند. خزانه موظف است نسبت به پرداخت به مراکز مربوط اقدام کند و درخصوص دانشگاه ها و مراکز پژوهشی غیردولتی به حساب مربوط به دبیرخانه شورای عالی علوم ، تحقیقات و فناوری واریز کند تا براساس موارد ابلاغشده در اختیار دانشگاه ها و مراکز مربوط قرار گیرد.
ماده۱۰ـ بالاترین مقام مراکز مربوط، مسئولیت اجرای قراردادها و هزینه کرد کل منابع اختصاص یافته را بر عهده دارد و باید گزارش اقدامات انجامشده را در سامانه ثبت کند.
ماده۱۱ـ دبیرخانه موظف است امکان دسترسی به سامانه را برای سازمان فراهم کند و در راستای به روزرسانی سامانه مواردی از قبیل گزارش گیری از طرح ها، شناسه (کد)گذاری مربوط به طرح ها و مشخص نمودن مراحل پرداخت را با هماهنگی سازمان ایجاد کند .
ماده۱۲ـ دبیرخانه موظف است گزارش اثربخشی و نتایج حاصل از اجرای قراردادها را سالانه به سازمان و خزانه اعلام کند.
معاون اول رئیسجمهور ـ اسحاق جهانگیری