در شش ماهه ابتدایی سال 99 صورت پذیرفت:
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای مرکزی، مهندس محمود قدبیگی در اولین جلسه کمیته راهبردی طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی شرکت آب منطقه ای مرکزی که با حضور مدیرعامل معاون و مدیران حوزه بهره برداری و سایر مجریان طرح درمحل سالن جلسات این شرکت برگزار شد گفت: با توجه به برداشت های بی رویه از منابع آب های زیرزمینی طی سالیان گذشته که افت سطح دشت ها و ممنوعه شدن آنها را در برداشته، اجرای طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آبی می تواند نویدبخش آرامش و اطمینان برای منابع آب های زیرزمینی و سطحی استان باشد.
پر و مسلوب المنفعه کردن 95 چاه غیرمجاز در استان
مهندس قدبیگی ادامه داد: در شش ماهه ابتدایی سال جاری و در راستای حفاظت از منابع آب زیرزمینی و تعادل بخشی سفره های آب های زیرزمینی با همکاری نیروی انتظامی، قوه قضاییه و فرمانداری های شهرستانهای استان 95 حلقه چاه غیرمجاز در استان مرکزی پر و مسلوب المنفعه شد که حدود 5 میلیون متر مکعب صرفه جویی آب را در بر داشته است.
وی افزود:یکی از دلایل مهم افت آبهای زیرزمینی در استان برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی برای مصارف کشاورزی است و متأسفانه عدهای از کشاورزان برای آبیاری زمینهای کشاورزی خود بدون توجه به بحران آب در استان ، اقدام به حفر غیر مجاز چاه میکنند که این موضوع باعث کاهش شدید منابع آبی در استان شده و خشکسالی های پی در پی نیز این بحران را تشدید کرده است.
توقیف 16 دستگاه حفاری غیرمجاز در استان
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای مرکزی اظهار داشت: اکیپ های گشت و بازرسی حفاظت از منابع آبهای زیر زمینی در استان مرکزی با همکاری نیروهای انتظامی و مراجع قضایی موفق به توقیف 16 دستگاه حفاری غیر مجاز در 6 ماهه ابتدایی سال جاری در این استان شده اند.
وی با تاکید بر پیگیری جدی تخلفات بخش آب، گفت: به دلیل برداشتهای غیرمجاز، بیشتر دشتهای استان در وضعیت نامناسبی به سر می برند و برخورد با حفر چاه های غیرمجاز در دستور کار شرکت آب منطقه ای مرکزی قرار دارد.
نصب 149 دستگاه کنتور حجمی هوشمند
مهندس قدبیگی افزود: در راستای اجرای طرح احیاء و تعادل بخشی و اجرای دستورالعمل های صادره، این شرکت در 6ماهه ابتدایی سال جاری تعداد 149 دستگاه کنتور هوشمند بر روی چاههای آب کشاورزی با حجم صرفه جویی 7 میلیون مترمکعب آب نصب نموده است.
وی ادامه داد: کنتورهای هوشمند، میزان برداشت آب از هرچاه را مطابق پروانه بهره برداری ودقیقاً برابر میزان حجم برداشت سالیانه مندرج در پروانه مزبور تنظیم نموده و ازبرداشت اضافی جلوگیری و آب برداشتی از چاهها را اندازه گیری می نماید.
مهندس محمود قدبیگی اظهار کرد: استمرار پدیده خشکسالی در سال های اخیر روند افت سطح سفره آب زیرزمینی استان را افزایش داده و راهبرد جدی در مدیریت منابع آب از جمله تسهیل امور نصب کنتور هوشمند از مسائل مهم در این حوزه است.
استقرار 18 گروه گشت و بازرسی در استان مرکزی
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای مرکزی بر تقویت و استقرار گروههای گشت و بازرسی در راستای حفاظت از منابع آب سطحی و زیرزمینی در استان تاکید کرد و گفت: در حال حاضر 18 اکیپ گشت و بازرسی تمامی دشت های استان را به دقت رصد کرده و با تخلفات و جرائم مربوط به منابع آب سطحی و زیرزمینی با قاطعیت تمام برخورد می کنند و این موضوع باعث کاهش تردد دستگاه های غیرمجاز حفاری و حفر چاههای غیرمجاز در استان شده است.
مهندس قدبیگی جلوگیری از اضافه برداشت 57 مورد چاه مجاز با حجم صرفه جویی یک میلیون مترمکعب و اصلاح و تعدیل تعداد 373 مورد پروانه چاههای کشاورزی را از دیگر اقدامات انجام شده در 6 ماهه ابتدایی سال 99 در راستای اجرای طرح احیاء و تعادل بخشی در استان برشمرد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: طرح احیا و تعادلبخشی آبهای زیرزمینی به عنوان اولویت وزارت نیرو برای حفظ این داشتههای با ارزش، اگرچه در استان مرکزی در حال انجام است اما تحقق آن نیازمند فرهنگسازی و مشارکت هرچه بیشتر است.
مهندس قدبیگی فرهنگسازی را لازمه اجرای چنین طرحهایی دانست و اضافه کرد: مزایا و ضروریات اجرای طرح احیا و تعادلبخشی منابع آب زیرزمینی باید بطور مستمر برای مخاطبان بویژه قشر کشاورز تبیین شود، زیرا اجرای کامل آن بدون مشارکت آنان میسر نیست.