به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای مرکزی به نقل از خبرگزاری صدا و سیما مرکز اراک، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی گفت: اجرای عملیات بادشکن غیرزنده در سطح ۶۰ هکتار مناطق جنوب شرقی کویر میقان اراک در سال جاری مصوب شد و اقدامات اولیه آن در دست انجام است.
محمدی افزود: تا کنون ۷۵ کیلومتر بادشکن غیر زنده با هدف جلوگیری از حرکت شنهای روان و کنترل ریزگردهای محلی در کویر میقان اراک انجام شده است.
وی ادامه داد: اجرای طرح بادشکنهای غیر زنده در اراضی کویری کویر میقان اراک امسال به ۵۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی گفت: ۴۹۰ هزار هکتار اراضی بیابانی در شهرستانهای محلات، دلیجان، ساوه، زرندیه، اراک و خنداب وجود دارد که ۸۰ هزار هکتار اراضی بیابانی ساوه و ۵۰ هزار هکتار اراضی کویرمیقان اراک با فرسایش بادی بیشتری همراه است.
محمدی افزود: ۱۵ هزار هکتار اراضی کویری در تالاب کویری میقان اراک وجود دارد که برای ۱۲ هزار هکتار آن مطالعات بیابان زدایی انجام شده و در برخی نقاط این کویر به دلیل شوری بیش از اندازه برای جلوگیری از حرکت شنهای روان طرح بادشکنهای غیر زنده پیش بینی شده است.
وی ادامه داد: اجرای این طرح فرصتی برای فعالیتهای بیولوژیکی و کاشت انواع گیاهان مقاوم در برابر شوری از جمله آتریپلکس، قره داغ و بره داغ در بین این بادشکنها است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی گفت: این بادشکنها با ارتفاع یک متر و از جنس نی و کنف در نقاط بحرانی کویر میقان اراک ایجاد شده و تا ۱۰ برابر ارتفاع خود بر روی سرعت باد تأثیر میگذارد و حرکت شنهای روان را کند میکند.
محمدی افزود: ایجاد این بادشکنها کاهش سرعت باد و جلوگیری از فرسایش بادی در منطقه را سبب میشود و به بهبود رشد گیاهان بومی در این منطقه به طور طبیعی کمک میکند.
وی ادامه داد: اجرای طرحهای بیابان زدایی از افزایش اراضی بیابانی استان جلوگیری و با توجه به بارندگیهای اخیر و طرحهای انجام شده برخی از این عرصهها به عرصههای مرتعی تبدیل شده که به دلیل شکننده بودن خاک امکان بهره برداری از آنها وجود ندارد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی گفت: ۳۳۰ میلیارد ریال اعتبار امسال برای اجرای طرحهای آبخیزداری به اداره کل منابع طبیعی این استان اختصاص یافته و قرارداد اجرای این طرحها در برخی نقاط استان منعقد و بهره برداری از آنها تا هفته دولت آغاز میشود.
محمدی افزود: اخذ سند تک برگی (کاداستر) یک میلیون هکتار از اراضی ملی استان مرکزی، اجرای عملیات آبخیزداری از جمله طرحهای بیولوژیکی و بیومکانیک در عرصههای طبیعی استان و اجرای ۲۰۰ هکتار درختکاری دیم در منطقه چپقلی اراک از جمله برنامههای اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی در سال جاری است.
کویر میقان اراک دارای ۱۲۰ کیلومترمربع وسعت است که درشمال شرقی این شهر واقع شده است و به گفته کارشناسان نقاط بحرانی موجود در آن کانون طوفانهای گرد و غبار محلی است که تأثیر مستقیم بر آلایندگی هوای اراک دارد.