به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای مرکزی، مهندس عزت اله آمری در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: افزود: از ابتدای مهر لغایت ۱۸ آبان ماه سال جاری بطور متوسط ۳۴.۷ میلیمتر بارندگی در سطح استان ثبت شده است که نسبت به میزان بارندگی سال گذشته در همین زمان (۲۹.۵ میلیمتر) ۱۷.۶۴ درصد افزایش را نشان میدهد.
وی ادامه داد: همچنین این میزان بارندگی نسبت به میزان بارندگی مشابه دوره آماری بلند مدت، ۳۵.۶ میلیمتر کاهش نسبی را نشان میدهد.
وی گفت: از ابتدای سال آبی جاری تاکنون بیشترین میزان بارش استان مربوط به ایستگاه منطقه ساوه با ۵۰.۹ میلیمتر و کمترین بارندگی استان مربوط به منطقه دلیجان با ۱۱ میلیمتر بوده است و میزان بارندگی ها در منطقه اراک مرکز استان مرکزی نیز ۳۲ میلیمتر ثبت شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مرکزی در ادامه گفت: براساس بازدیدهایی که از رودخانهها و سدهای استان طی دو روز اخیر بعمل آمده است میزان بارشهای چند روز گذشته تاثیر چندانی در افزایش میزان دبی ورودی به سدهای استان و رودخانهها نداشته است.
وی بیان کرد: در حال حاضر حجم آب ذخیره شده در دریاچه سد ۲۷۷ میلیون متر مکعبی الغدیر ساوه حدودا ۱۰۹ میلیون مترمکعب بوده و تقریبا ۳۹ درصد مخزن سد پر آب است، در حالی که میزان آب ذخیره شده در مخزن سد الغدیر در مدت مشابه سال گذشته بالغ بر ۱۹۱ میلیون مترمکعب و معادل ۶۹ درصد بوده است.
وی افزود: میزان دبی ورودی به سدالغدیر ساوه قبل از بارندگیهای چند روز خیر ۱.۲ مترمکعب بود و در پی بارشهای اخیر به حدود ۱.۵ متر مکعب رسیده و افزایش چندانی نداشته است در حالی که در سال قبل دبی ورودی به این سد در همین زمان سه متر مکعب بوده است.
مهندس آمری ادامه داد: همچنین حجم آب ذخیره شده در دریاچه سد ۹۵ میلیون متر مکعبی کمال صالح اراک ۵۱ میلیون مترمکعب بوده و ۵۴ درصد مخزن سد پر آب است، در حالی که میزان آب ذخیره شده در مخزن سد کمال صالح در مدت مشابه سال گذشته بالغ بر ۷۵.۶ میلیون مترمکعب و معادل ۸۰ درصد بوده است.
وی بیان کرد: دبی ورودی به سد کمال صالح قبل از بارش ها حدود ۴۰ لیتر بر ثانیه بود که هم اکنون به حدود ۵۰۰ لیتر بر ثانیه رسیده است که رقم قابل توجهی نیست و انتظار هم نمیرفت که با این میزان بارش ها شاهد افزایش چشمگیر دبی ورودی به سد کمال صالح باشیم.
این مقام مسئول در شرکت آب منطقهای مرکزی افزود: از آنجاکه حوضه آبریز استان خشک است بارشهای اخیر که اولین بارندگی پائیزه بود بر زمین نشسته و جریان آبی در رودخانهها حاصل نشده است که بخواهد وارد سدها شود. برای تولید روان آب باید چندین نوبت باران ببارد تا بتواند با تولید روان آب منجر به سیلابی شدن رودخانهها و افزایش حجم آب ذخیره شده در دریاچه سدهای استان شود.
وی با تاکید بر اینکه بیشترین آبگیری سدها معمولا از اواخر فصل زمستان آغاز میشود، اظهار کرد: جریان یافتن آب در رودخانهها متاثر از بارشهای پائیزی زمانبر است و معمولا با بارشهای پائیزی روان آبی که بخواهد به سمت رودخانهها و سدها سرازیر شود با حجم بالا تولید نمیشود.
مهندس آمری افزود: از ابتدای سال ۱۴۰۰ تاکنون بارندگی موثری در استان شکل نگرفته و کمبود رطوبت بطور محسوسی در استان احساس شد و شرایط برای تولید روان آب در سال کم بارش بسیار دشوار و زمانبر است و امیدواریم با افزایش میزان بارشهای فراگیر شاهد تولید روان آب و جاری شدن سیلاب در رودخانهها و افزایش دبی ورودی به سدهای استان باشیم.
وی به مزیت بارشهای چند روز اخیر اشاره کرد و گفت: بارشهای اخیر بسیار ملایم و شدت پائین و متناسب با رطوبتی که زمین برای کشت دیمی و پائیزه نیاز دارد صورت گرفت و منجر شد تا اراضی کشاورزی که به کشت پائیزه و دیمی اختصاص یافته بودند بتوانند رطوبت مورد نیاز خود را در پی بارش ملایم و با شدت پائین دریافت کنند که برای کشاورزان مایه خوشحالی بود.
او بیان کرد: باران تند و با شدت بالا منجر به تولید روان آب و سیلاب شده و بعضا منجر به بروز خسارت به اراضی کشاورزی میشود و امیدواریم بارشهای بعدی بتواند ضمن تولید جریانهای آبی سطحی و روان آبی برای کشت پائیزه نیز مفید باشد.
مهندس آمری همچنین تصریح کرد: بارشهای پائیزه موجب خواهد شد تا کشاورزان برای کشت پائیزه از منابع آبی زیرزمینی و چشمهها برای آبیاری دیمی استفاده نکنند و باران پائیزی منابع آبی کشاورزی در پائیز را تامین کند که موجب خواهد شد منابع آبی چشمهها و قنوات به تقویت منابع آبی سطحی کمک کند.